Alles wat je moet weten over zonnepanelen en vogels
Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om het gebruik van aardgas te verminderen, terwijl ze toch de energie leveren die uw huis nodig heeft om u en uw gezin te onderhouden. Je helpt niet alleen de planeet, maar je helpt ook jezelf door op een schone en duurzame manier energieonafhankelijk te worden.
Maar hoe zit het met de beestjes en vogels die onder uw panelen proberen te komen? Velen van ons weten dat vogels en andere kleine dieren graag nestelen in onze dakgoten, onder onze panelen en overal waar ze beschermd zijn tegen de elementen. Maar wat moeten we eraan doen?
Hier bespreken we zonnepanelen, vogels, hoe vogels uw zonnepanelen kunnen beïnvloeden en wat u kunt doen om zowel hun leven als uw zonnepanelen te behouden.
Trekken zonnepanelen vogels aan?
Ja, zonnepanelen trekken om verschillende redenen vogels aan.
Net als bij ramen worden vogels vaak aangetrokken door het reflecterende oppervlak van zonnepanelen.
Maar om veiligheidsredenen voelen ze zich ook aangetrokken tot zonnepanelen. Ze vinden vaak hun weg onder panelen om te nestelen en voor hun jongen te zorgen, aangezien zonnepanelen warmte en dekking van weerselementen mogelijk maken.
Zijn zonnepanelen dodelijk voor vogels?
Zonnepanelen doden vogels niet ronduit.
Vogels worden echter aangetrokken door de reflecterende eigenschappen van zonnepanelen, die vaak lijken op bewegend water wanneer ze erboven vliegen. Sommige vogels verwarren de panelen voor watermassa’s en ze proberen in het “water” te duiken, wat hen uiteindelijk pijn doet of doodt.
Veel onderzoekers stellen dat de vogels die in zonnepanelen proberen te duiken, watervogels zijn.
Zonnesystemen in woonwijken die niet te dicht bij grote watermassa’s liggen, zullen dit probleem niet ervaren, maar het is nog steeds een mogelijkheid.
Ongeacht welk type vogels wordt aangetrokken door zonnepanelen, de algemene consensus is dat meldingen van aan zonnepanelen gerelateerde vogelsterfte overdreven zijn.
Kunnen vogels zonnepanelen beschadigen?
Zonnepaneelsystemen hebben doorgaans ruimte tussen de panelen en het dak om ruimte te bieden voor bedrading en ventilatie. Veel kleine dieren nestelen of zoeken beschutting en veiligheid onder zonnepanelen om wind, regen en hoge temperaturen te vermijden dankzij de schaduw die door panelen wordt geboden.
Naast het bouwen van nesten onder zonnepanelen, laten vogels er ook vaak vogelpoep, gebroken eieren en dode kuikens onder. Als deze zich onder uw panelen blijven verzamelen, vermindert dit de luchtstroom die nodig is om oververhitting van uw zonnepanelen te voorkomen.
De vogelpoep kan ook in uw dakgoten en langs de zijkant van uw huis stromen, wat verstoppingen en een onaangenaam zicht en geur veroorzaakt. Een aanzienlijke plaag kan uw dakgoten verstoppen en uw dak binnen een week beschadigen als u het niet goed in de gaten houdt.
Vogelpoep komt niet alleen voor onder uw panelen, maar ze kunnen zich er ook bovenop verzamelen. Het is het beste om dit zo snel mogelijk schoon te maken. Als u dat niet doet, kunnen ze de effectiviteit van uw panelen belemmeren en kan het moeilijk zijn om ze te verwijderen zodra de uitwerpselen door de hitte verharden.
Schade door andere kleine beestjes
Andere beestjes zoals eekhoorns nestelen ook graag onder zonnepanelen. Ze kunnen zelfs proberen op blootliggende draden te kauwen, waardoor uw systeem ineffectief kan werken.
Dit heeft niet alleen invloed op de energieopwekking van uw panelen, maar u zult ook uit eigen zak moeten betalen om opgekauwde draden te repareren. Het is het beste om uw draden te inspecteren zodra u een plaagprobleem vermoedt. Bovendien kan de aanwezigheid van nestmateriaal, bladeren, puin en gekauwde draden brandgevaar opleveren.