solar panels, placement, green energy-944000.jpg

Zonnepaneel Feiten

Zonnepaneel Feiten

Groene energie wint snel aan populariteit en zonne-energie is een van de beste milieuvriendelijke opties voor huiseigenaren. Een zonnepaneel is een groep elektrisch verbonden zonnecellen, ingesloten in een frame, die zonlicht omzet in elektriciteit. Overstappen op zonne-energie heeft veel voordelen, u kunt geld besparen en tegelijkertijd het milieu helpen, en er zijn mogelijk enkele beperkingen die verband houden met de positie van uw huis en de weersomstandigheden. Laten we meer in detail treden met tien basisfeiten over zonnepanelen

 Zonne-energie is volledig gratis en hernieuwbaar

Zodra de initiële kosten voor zonnepanelen zijn gedekt, hoeft u geen cent uit te geven aan de elektriciteit die ze produceren. Bovendien verkleint u uw ecologische voetafdruk door gebruik te maken van zonne-energie, aangezien deze volledig groen en hernieuwbaar is.

Gebruikers van zonne-energie besparen jaarlijks maar liefst 75 miljoen vaten olie en 35 miljoen ton koolstofdioxide. Bovendien kan een enorme hoeveelheid stroom van de zon worden benut: in slechts één uur ontvangt de aarde meer energie dan ze in een heel jaar zou verbruiken (ongeveer 120 terawatt).

Waar zijn ze van gemaakt?

Zonnepanelen bevatten zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd, gemaakt van halfgeleiders (zoals silicium) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer licht de cellen raakt, worden de elektronen gescheiden van hun atomen en stromen door de cel, waardoor elektriciteit wordt opgewekt.

Tegenwoordig kunnen zonnecellen in huishoudelijke installaties ongeveer 20% van het zonlicht dat ze ontvangen omzetten in elektriciteit, terwijl sommige commerciële systemen 40% van de zogenaamde zonne-efficiëntie kunnen bereiken. De technologie vordert echter snel en de verwachting is dat de efficiëntie van zonne-energie dienovereenkomstig zal toenemen, terwijl de prijzen dalen.

Er zijn twee soorten zonnepanelen

Fotovoltaïsche (zonne-PV) panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl thermische zonnepanelen water verwarmen door de warmte van de zon te absorberen en kunnen worden gebruikt om huizen of zwembaden te verwarmen.

De initiële kosten

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn niet te overschatten, want ondanks de hoge prijzen is de terugverdientijd vrij kort door de besparingen op de elektriciteitsrekening en de overheidssteun. Huizen die zijn uitgerust met zonnepanelen verkopen sneller en tegen een hogere prijs dan huizen zonder.

Technologische vooruitgang en een toename van het aantal installaties zullen waarschijnlijk de prijzen doen dalen vanwege schaalvoordelen en lagere materiaalkosten. In feite zijn de prijzen sinds de introductie van zonnepanelen voortdurend gedaald: in 1977 zou een kilowatt zonne-energie je maar liefst $ 76,67 hebben gekost. Tegenwoordig kost die kilowatt $ 0,30.

Onderhoud

Eenmaal geïnstalleerd, is er bijna geen onderhoud aan de zonnepanelen nodig. U hoeft er alleen voor te zorgen dat ze schoon zijn en door niets worden overschaduwd. Een hellend dak hoeft minder schoongemaakt te worden, omdat regen helpt bij het verwijderen van vuil. Daarnaast hebben zonnepanelen een zeer lange levensduur. Ze hebben een standaard garantie van 25 jaar, maar kunnen tot 30-40 jaar meegaan.

Zonnepanelen hebben geen direct zonlicht nodig om te werken

Hoewel de maximale efficiëntie wordt bereikt wanneer de zon schijnt, wordt er op bewolkte dagen en in de winter toch elektriciteit geproduceerd. Aan de andere kant kan er ’s nachts geen elektriciteit worden geproduceerd, maar een opslagsysteem kan dit probleem oplossen. De kosten van het zonnebatterijopslagsysteem kunnen worden afbetaald door overtollige energie te verkopen aan het nationale elektriciteitsnet en door het voordeel dat u 100% energieonafhankelijk bent. Je moet er nog steeds rekening mee houden dat zonnepanelen overdag gratis elektriciteit produceren, dan is het duurder en dus waardevoller.

Potentiële problemen

Voordat u zonnepanelen installeert, moet u rekening houden met de vorm en helling van het dak en de locatie van het huis zelf. Om de beste jaarlijkse prestatie te verkrijgen, moet het dak ongeveer 30 graden naar het zuiden gericht zijn. Dit zijn geen strikte eisen, aangezien zonnepanelen ook in verschillende settings werken, zolang de installatie tussen 10.00 en 16.00 uur vrij is van schaduwen. Het is om twee redenen belangrijk om de panelen uit de buurt van struiken en bomen te houden: ze kunnen de installaties verduisteren en de takken en bladeren kunnen krassen op het oppervlak veroorzaken, waardoor hun prestaties afnemen. Overmatige blootstelling aan wind en regen kan op de lange termijn ook de prestaties verminderen, dus moet bij het evalueren van de plaatsing rekening worden gehouden met beschutting tegen de wind. Zoals eerder vermeld, worden zonnepanelen echter geleverd met een garantie van 25 jaar, die garandeert dat het rendement binnen die tijd niet lager mag zijn dan 80%. Bovendien werken zonnepanelen verrassend genoeg niet beter in warmere klimaten. Dat komt omdat zonnecellen zonlicht benutten en geen warmte, en hun efficiëntie wordt verminderd door hoge temperaturen.

De technologie is veelzijdig

Zonnepanelen kunnen worden gebruikt op elk type gebouw, weg, brug en zelfs ruimtevaartuigen en satellieten. Zonne-energie vindt zijn weg naar alle aspecten van het leven: lichtgewicht, draagbare panelen zijn al aanwezig op zonneschermen voor uw ramen en kleine apparaten zoals telefoonopladers.

 

Bovendien worden auto’s en boten van de volgende generatie geüpdatet naar zonne-energie. Grote, lege gebieden worden steeds vaker gebruikt voor het hosten van zonneparken. De grootste bevindt zich in de Mojave-woestijn in Californië en genereert 90% van ’s werelds commercieel geproduceerde zonne-energie.