man, solar panel, rooftop-5680696.jpg

Onderhoud van je zonnepanelen: wat u moet weten

Onderhoud van je zonnepaneel: wat u moet weten

Investeren in zonnepanelen is een van de meest effectieve milieubewuste beslissingen die u kunt nemen voor uw huis of bedrijf. Ze hebben doorgaans weinig onderhoud nodig, zodat u hun vruchten kunt plukken gedurende ten minste twee decennia voordat ze worden vervangen. Het nemen van kleine stappen kan er echter voor zorgen dat ze net zo soepel blijven werken als toen u ze voor het eerst kocht.

Hier zijn een paar tips voor het onderhoud van uw zonnepaneelsysteem.

Op de grond gemonteerde panelen en dak gemonteerde panelen: wat is het verschil?

Op de grond gemonteerde panelen zijn uiteraard zonnepanelen die op de grond zijn gestationeerd, en op het dak gemonteerde panelen worden op het dak geplaatst, maar verschilt het onderhoud voor elk?

Het belangrijkste verschil is dat op de grond gemonteerde zonnepanelen veel gemakkelijker toegankelijk en schoon te maken zijn.

Het is efficiënter en veiliger om tijdens seizoenen of na stormen sneeuw en vuil van op de grond gemonteerde panelen te vegen dan op het dak gemonteerde panelen. Het is ook gemakkelijker om op te merken wanneer iets moet worden verwijderd; en veiliger om schoonmaakwerkzaamheden op de grond te doen dan bovenop uw huis of bedrijf.

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Het onderhoud van zonnepanelen is niet ingewikkeld, maar uw panelen hebben wel periodieke reiniging nodig om vuil en puin te verwijderen dat wordt veroorzaakt door bepaalde weersomstandigheden, zoals stormen of op bijzonder winderige dagen.

Hoe vaak hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen moeten vier keer per jaar worden onderhouden of schoongemaakt. Wanneer u een aanzienlijke opeenhoping van vuil, puin of sneeuw begint te zien, is het tijd om schoon te maken. 

Hoeveel kost het onderhoud van het zonnepaneel?

Onderhoud aan zonnepanelen is essentieel voor het behoud van de efficiëntie van het paneel, waardoor uw energieproductie op peil blijft. Afhankelijk van de grootte van uw systeem, de locatie en de hoeveelheid vuil, zullen de kosten voor het reinigen van uw zonnepaneelsysteem variëren.

Wanneer je zonnepanelen vervangen

U hoeft uw residentiële zonnepaneelsysteem of commerciële zonnepaneelsysteem slechts om de 25 jaar te vervangen – dat is een vierde van een eeuw!